Menu
A+ A A-

Historia frytek

Początkowo był ziemniak uprawiany w Ameryce Południowej, skąd przywędrował na europejskie stoły w XVI wieku. Ziemniak to gatunek byliny należący do rodziny psiankowatych. Częścią jadalną ziemniaka jest bulwa bogata w skrobię.

Dziś ziemniak to podstawa naszej diety w postaci dodatku do drugiego dania, zapiekanek, placków ziemniaczanych i oczywiście frytek. Często jest też jednym ze składników w bardzo wielu potrawach. W naszym lokalu jest on serwowany w postaci frytek. Frytki to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Potrawa uniwersalna podawana wszędzie, we wszystkich krajach i dla każdego. Można powiedzieć, że to symboliczny łącznik między ludźmi z różnych środowisk i klas społecznych. Jedzą je nastolatki, studenci, wiecznie pędzący biznesmeni jak również smakosze w najlepszych i najdroższych restauracjach. Stanowią one dodatek, lub są "istotą" posiłku. Same w sobie nie są zbyt wymyślne, ot pokrojony na kawałki ziemniak, usmażony w tłuszczu, a jednak niejednemu na myśl o nich cieknie ślinka.

Frytki pochodzą z Belgii, a dokładniej z miasta Dinant. Nie wiadomo kiedy została usmażona pierwsza porcja frytek, ale według historii zimą zamarznięta woda rzeki Meuse zabrała mieszkańcom ich podstawowe pożywienie jakim były małe rybki. Zdesperowani ludzie zastąpili je ziemniakami, które pocięte w małe cząstki trafiły do rozgrzanego tłuszczu, a potem do żołądków wygłodniałych ludzi.

 Typowy belgijski bar z frytkami pojawił się po raz pierwszy w 1857 roku. Karierę międzynarodową frytki zawdzięczają anglikom, którzy podczas I wojny światowej wspierali militarnie Belgię, Zachwycili się oni pysznymi smażonymi ziemniakami i ochrzcili je nazwą french fries. Dziś frytki królują w Belgii i Holandii, gdzie najczęściej podawane są majonezem. W każdym mieście można natknąć się na snack bary, w których można kupić te smakowite frytki w połączeniu z dowolnym sosem. Najpopularniejsze z nich to: speciaalsaus (majonez, curry, świeża cebula), oorlog czyli wojna sosów (majonez, sos orzechowy, świeża cebula), pindasaus (sos z orzeszków ziemnych). Dla nas, ludzi przyzwyczajonych do jednej dominaty kompozycyjnej w daniu, może to brzmieć trochę dziwnie, ale zawsze warto próbować nowości. W naszej ofercie posiadamy bardzo dużą gamę sosów , również tych popularnych w Belgii i Holandii.

Wszystkim smakoszom frytek życzymy smacznego
i zapraszamy do degustacji!